Технология

 

 TEХНОЛОГИЯ И ДЕТАЙЛИ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

 

Енергийно ефективни сгради - Енергиен клас А+++

Индекс на енергийна ефективност. А+++ (най-висока ефективност)

Сградите с енергиен клас А+++ получават отстъпка - 50 % от дължимия данък.

 

Клас
Словесно изражение на постигната енергийна ефективност
Определяне на границите
EPmin ≤ EP < EPmax
А
Много добра енергийна ефективност – сграда с много добри енергийни характеристики
EP < 0,5.Rr,ref
B
Сграда с добри енергийни характеристики – добра енергийна ефективност
0,5.Rr,ref≤ EP < Rr,ref
C
Средна (по ниво) енергийна ефективност – сграда със задоволителни енергийни характеристики
Rr,ref ≤ EP < 0,5. (Rr,ref + Rs,ref)
D
Подобрена енергийна ефективност – сграда с незадоволителна енергийна ефективност
0,5.(Rr,ref + Rs,ref) ≤ EP < Rs,ref
E
Лоша енергийна ефективност – сграда с лоши енергийни характеристики
Rs,ref ≤ EP < 1,25.Rs,ref
F
Най-лоша енергийна ефективност – сграда с най-лоши енергийни характеристики
1,25.Rs,ref ≤ EP < 1,5.Rs,ref
G
1,5.Rs,ref ≤ EP

с СТЕНА

 стена

5. Стена вътрешна jpeg

6.Детайл покрив

 

СТОМАНЕНА КОНСТРУКЦИЯ  ИЛИ ЛАМАРИНЕНА МЕТАЛНА КОНСТРУКЦИЯ

Разликата между къщи със стоманена конструкция;  къщи с метална ламаринена конструкция и така нашумелите "турски къщи".  Да започнем с турските къщи.

Вносителите на турски къщи рекламират дейността си като "къщи с метална конструкция". Топлоизолацията на турските къщи е само със стиропор и няма никаква шумоизолация! Друга огромна разлика е, че тяхната метална конструкция е с дебелина от 0, 4 мм, а нашата е стоманена и е 4 мм (10 пъти по-дебела стена). Разполагаме със снимки на турски къщи с пропаднали покриви след 1-я снеговалеж. Турските сглобяеми къщи не отговарят за стандартите за България. Отговарят за турските стандартни и за страни, в които няма обилни снеговалежи. При тях, например, изчисленията за снежна покривка на покрива е 90 кг на квадрат - тествани! А в България стандарта е 300 кг.

Къщите, които фирма "Евтин дом" строи са със статут на жилищна непреместваема сграда. Документите, които общините ви издават са именно за жилищна сграда. В обратния случай получавате един контейнер, който не може да бъде узаконен и изряден. Узаконяването им е напълно невъзможно, освен ако не е намесена корумпционна система.

Ние, от фирма "Евтин дом" напълно се разграничаваме от "турските къщи" и твърдим, че нямаме нищо общо с тях, тъй като много хора за жалост биват заблудени и редовно търсят контакт с нас, мислейки, че строим точно такива.

Тук в страница "Технология" можете да разгледате как ние изграждаме външна и вътрешна стена и всички материали заложени в нашата технология.

  

СУХО СТРОИТЕЛСТВО ИЛИ МОНОЛИТНО?

Къща с метална конструкция (сухо строителство) или монолитна къща (тухла или бетон) – избор на най-добрия строителен материал.


За да сравним двата строителни материала, трябва да ги разгледаме и сравним по различните им параметри и да направим крайна оценка. Параметрите, които ще разгледаме са предимства и недостатъци на сграда с метална конструкция спрямо монолитно строителство:

1. относителната здравина спрямо теглото;
2. цена (и време);
3. корозионна защита;
4. пожароустойчивост;
5. сеизмична устойчивост;
6. екологичност;
7. енергийно ефективни.


Здравина спрямо тегло
Коефициента на здравина спрямо тегло представлява здравината на материала, разделена на неговата плътност. Този индикатор показва каква е относителната полезност на материала, което разбира се, влияе на размерите, масата и цената за изработка на конструкцията. Стоманата притежава добра издръжливост на усукване и обтягане, измествайки бетона по този показател. По този показател можем да твърдим, че стоманата е безспорен фаворит, което е доказано и от разрастващото се използване на стоманени колони във всички високи сгради, където компресионната издръжливост е от голямо значение.
Цена
Цената и времето за изпълнение на строителните материали зависи в голяма степен от достъпа до конкретните материали и техниките за изпълнение на материалите. В случая на бетона, голямо перо (стигащо до 100% и над 100% от цената) е цената на допълнителните разходи, като цената на кофражите и вътрешната метална мрежа, цената за транспорт , цената за механизация за полагане на бетона (бетон помпа) и цената за труд, тъй като бетона има нужда от повече работна ръка и време до пътя си до готово изделие. В случая на металните конструкции се използват готови профили, които се сглобяват на място, намалявайки допълнителните разходи и минимизирайки разходите за труд. За изграждането на стоманена сграда със същите характеристики като бетонена е нужно приблизително 70% по-малко време. Това е едно от най-големите предимства на металните сгради, които се изграждат все повече напоследък и изместват традиционното бетоново строителство.
Корозия
По този показател на пръв поглед бетона е безспорен победител, тъй като той не корозира. Но е важно да отбележим, че макар и стоманата да е корозиращ материал, върху нея може да бъде положена антикорозионна боя/грунд/, което да защити стоманената конструкция от корозия, запазвайки положителните й показатели в голяма степен. При положение, че стоманената конструкция остава в кухината на фасадните и на преградните стени, това гарантира нейния дълъг живот, за който ние даваме гаранция от 100 години, тъй като стоманената конструкция няма допир до влага, което е основния проблем за нейната корозия.
Пожароустойчивост
Пожароустойчивостта, като фактор, отнасящ се до сигурността на сградата, е много важен показател. Счита се, че бетона притежава по-добри пожароустойчиви характеристики от стоманата, тъй като при продължително увеличение на температурата на стоманата, тя започва да губи своята структурна здравина и може да компрометира здравината на цялата конструкция. По презумпция, върху бетона рядко се полагат пожароустойчиви покрития. Разрушение на бетона при пожар може да се получи, ако той е с повишено количество на влага, при което той започва да се „лющи”, поради вътрешното въздействие на разширяващите се водни молекули. Но както знаем, в сградите, които са изградени от бетонна конструкция, влагата съществува винаги, което може да се види и от непрестанния мухъл, който се образува в този тип строителство. Тъй като бетона и тухлата са инертни материали и когато една стена е изградена изцяло от такива материали компрометираната температура от едната страна на стената и от другата страна на стената (топло от едната страна и студено от другата страна на стената през лятото или студено от едната страна на стената и топло от другата страна през зимата) неизбежно води до образуването на конденз, който поема в бетона и той винаги е с много голяма влажност, което води до неговото разрушаване „лющене“ и до образуването на мухъл и влага в самата сграда. Поради гореизложените мотиви твърдението, че бетона е по-издръжлив на пожар е много относително. За защита на стоманата от пожар ние полагаме от едната страна на стоманата магнезиеви плоскости (100 % негорим материал), а от другата страна каменна вата и гипсокартон, което гарантира на 100 % защитата от деформация на металната конструкция при пожар.
За да се прецени кой материал е по-добър в отношение на пожароустойчивостта, отново трябва да се разгледат вложените материали и тяхното отношение здравина/вложени материали (цена).
Сеизмична устойчивост
Тук безспорен фаворит пред всички типове строителство е метала. В строителството бетона се е наложил като универсален и много полезен материал, но наред с положителните му строителни черти той притежава и редица недостатъци. Едни от най-характерните му недостатъци е голямото му собствено тегло и малка здравина на усукване. Това оказва доста негативно влияние върху сеизмично устойчивите му свойства. Именно затова сградите с метална конструкция по това отношение, са сеизмично по-устойчиви от монолитните сгради. За сравнение сгради, изградени по нашата технология, издържат на земетресение над 9,0 магнитуд по Рихтер, докато при монолитното строителство стандартните показатели са около 7,0 магнитуд по Рихтер.
Екологичност
В днешно време, приблизително 80% от металните конструкции се изготвят от рециклирана стомана, което значително намалява ефекта върху околната среда, освен това рециклираната стомана притежава и по-добър коефициент на здравина/тегло. Стоманените профили, при нужда от унищожение, могат да бъдат претопени и рециклирани отново. Относно бетона, той също може да бъде рециклиран, като се натроши и се използва в нови бетонени конструкции, но разходите за осъществяването на тази процедура са огромни, което практически е икономически неизгодно и почти не се практикува. Въпреки това, възможност съществува.
За да разгледаме напълно устойчивостта, трябва да се върнем и на фактора цена, и макар и двата материала, да са рециклируеми, цената за метална конструкция е значително по-ниска от цената на бетонена сграда със същите характеристики, което означава по-малко потребление на материали и следователно по-висока устойчивост от икономическа гледна точка.
Като заключение, можем да кажем, че избора на строителен материал зависи в голяма степен от конкретния проект и неговите изисквания и възгледите на инвеститора. Ако направим относително претегляне на всички разгледани показатели, обаче, ще установим, че в общия случай стоманата е по-добрият и по-изгоден строителен материал, поради което е така голямо приложението на металните конструкции. Да не пренебрегваме факта, че най-високите и най-красивите архитектурни проекти в света, са направени предимно от стомана!
Сухото строителство решава едновременно проблемите – звукоизолация, топлоизолация, акустика и пожароустойчивост. Повърхността, обработвана единствено в областта на фугите, е готова за боядисване, лепене на тапети или полагане на декоративни мазилки и облицовки. Със сухите подове, се решава проблема с шума при ходене и предаване на ударния шум по вертикалните конструкции. Благодарение на еластичните си свойства сухият под е ергономичен и е оптималната основа за рулонни, паркетни и текстилни настилки. При строителния процес се постига икономия на армировка и бетон, с десетократно по-ниското си собствено тегло в сравнение с керамичните преградни зидове, задължително измазвани и шпакловани.
По отношение на сеизмичната устойчивост на сградите, сухото строителство предполага по-благоприятни ниски и постоянни натоварвания, особено в горните етажни нива и елиминиране на предаването на хоризонталните и вертикалните натоварвания върху преградните конструкции. Това е напълно сигурно поради монтажните детайли и връзките на гипсокартонените системи с другите конструктивни елементи. Поради малките дебелини на преградните стени, се печели площ, при оформяне на вътрешното пространство. От друга страна има възможност да се изпълняват по-смели дизайнерски решения.

Енергийна ефективност

Енергийна ефективност, е степента на използване на енергийните ресурси, които водят до намаляване на енергийните разходи в даден процес със запазване на неговите показатели. Клиентът получава като краен продукт къща, с гарантирано високо качество на вътрешен климат и ниска консумация на електрическа енергия за отопление и охлаждане. Качеството на вътрешния климат се гарантира, чрез използване на отлична изолация и системи за отопление, охлаждане и вентилация. Нашите къщи се водят висок енергиен клас, защото голям процент от материалите, използвани в строителството ни, са топлоизолационни. Имат малък коефициент на топлопроводимост равен на 0,22. Затоплянето (охлаждането) е изключително бързо, поради липсата на поглъщане на топлина (хлад) към стените. Бързо се постига усещане за достатъчно топлина (прохлада). Постига се топлинен комфорт.  Възстановяването на топлинните загуби след проветряване е бързо, поради липсата на акумулираща способност на стените. Цялата подавана топлина (хлад) се усеща веднага от обитателите, бързо се компенсират топлозагубите от отваряне на прозорци или врати. Като резултат се осигурява усещане за равномерен топлинен комфорт. Така след определено време помещенията са се затоплили (охладили) и от този момент нататък отоплителните (охладителните) им тела, включват рядко, работят за кратко и след определен интервал изключват. 


Защо сухото строителство е предпочитано и от инвеститорите, и от проектантите, и от изпълнителите?
При сухото строителство, липсата на влага в резултат на строителните процеси, позволява обзавеждането и внасянето на чувствителна техника, да става часове след приключването на настилъчните и бояджийските работи. Все по-рационално е инвестициите за подобряване на термоизолацията на металните конструкции, да се увеличават и съответните мерки, да се залагат още в проектната фаза. Наближава времето, когато освен на тези разходи, ще се обръща внимание на проблемите с климатизирането на сградните пространства, на избора на биологични строителни материали, които щадят човешкото здраве. Благодарение на материалите за сухо строителство, могат да се осъществят идеите на архитекти, дизайнери и художници, които поемат все по-големи предизвикателства и пренасят най-смело проектираните детайли и планировъчни решения. Монтажните времена за отделните системи са изключително кратки. Като заключение, ако обърнем внимание на мнението на архитекти и проектанти, които са запознати със съвременния начин на строителство, монолитното строителство е строителство на миналия век!


© 2016-2024 Евтин Дом