• Начало
  • Най-големите метални конструкции

Най-големите метални конструкции в света и България

Ако все още се двоумите дали да изберете къща с метална конструкция...

Най-големите метални конструкции в света и България

Какво е общото между всички тези метални постройки? Тонове и тонове стомана. Сгради с история по-голяма от тази на материала, от който са построени. И въпреки всичко дизайна и издръживостта на добре направената метална конструкция прави постройките величествени за вечни времена!

 

Най-голямата сграда в България с метална конструкция

НДК България, София

НДК България, София

Националният дворец на културата е открит през 1981 г. а негов арх. е Александър Баров. Носещата конструкция е стоманена и е проектирана от екип от ВИАС, ръководен от проф. Милчо Брайнов и инж. Богдан Атанасов. За издигането на сградата е използвано повече желязо, отколкото за Айфеловата кула в Париж, а именно около 19 700 тона стомана.

 

 

Бруклинският мост в Ню Йорк, САЩ

Бруклинският мост в Ню Йорк, САЩ

Един от десетте моста в Ню Йорк, на 130 години, който отнема изключително дълго време да бъда завършен заради тоновете метал, от които е направен. Това е най-старият мост в Ню Йорк и е все още отворен както за автомобилен, така и за пешеходен трафик.

 

 

Бурж Халифа, Дубай - Обединени Арабски Емирства

Бурж Халифа, Дубай

Най-високата сграда, направена от човечеството в световен мащаб до момента. Структурата има височина 828 метра. Величествената метала конструкция има 163 етажа, включително 11 хектара парк. Асансьорите пътуват близо 504 метра.

 

 

Айфеловата кула - Париж, Франция

Айфеловата кула - Париж, Франция

Няма друга постройка в света като Айфеловата кула. Направена изцяло от желязо и стомана, тя предизвиква възхищение с красотата си във всеки, който застане пред нея. Цялата метална конструкция тежи 7300 тона (пълно тегло 10100 тона). Металната структура е висока 300 м. Отклонението на кулата по време на буря не превишава 15 см. Металната и конструкция се превръща в лаборатория за научни изследвания.

 

 

Металната къща - Лубок, Тексас

Металната къща - Лубок, Тексас

Тя не е висока, както останалите небостъргачи, но затова пък има зашеметяващ дизайн. Скулпторът и Роберт Бруно е използвал над 110 тона желязо за построяването на уникалната метална конструкция.

 

 

Емпайър Стейт Билдинг - Ню Йорк, САЩ

Емпайър Стейт Билдинг - Ню Йорк, САЩ

Построена през 1931-ва година, сградата има статус на един от символите на Америка. Това е първата сграда в света с повече от 100 етажа. Била е най-високата сграда със своите 102 етажа близо 40 години след като взима първото място от небостъргача Крайслер. През 1973 Уилис Тауър в Чикаго отнема тази титла. Металната конструкция на Емпайър Стейт тежи 57 000 тона и забележително за времето си - отнема само 13 месеца за построяването и.

 

 

Уилис Тауър - Чикаго, Илинойс, САЩ

Уилис Тауър - Чикаго, Илинойс, САЩ

Три години за направата му – небостъргачът на Чикаго прорязва облаците и до днес.
Завършен през 1973-та година, металната конструкция се състои от няколко по-малки, които се държат заедно от големи подпори и греди. Това дава стабилна защита срещу упоритите всеизвестни ветрове, идващи от езерото Мичиган.


© 2016-2024 Евтин Дом